Renovace dřevěných podlah

Velká přednost dřevěných podlah je možnost jejich renovace i po desetiletích používání. Vhodný technologický postup při renovaci a druh zvolené povrchové úpravy je možné určit až po osobním posouzení podlaháře. Neodborně provedená renovace podlahy ji může znehodnotit nebo v lepším případě znemožnit další renovace.

Samotné renovaci předchází případné opravy, podlepení, výměna nebo doložení původních vlysů, prken nebo lamel.

Základ je dokonalé vybroušení v několika směrech a s různou hrubostí brusiva.

První hrubé broušení provádíme těžkou válcovou bruskou, následuje vybroušení okrajů místnosti speciální krajovou bruskou. Čisté broušení provádíme tříkotoučovou bruskou Lagler Trio, která vybrousí rýhy po válcové brusce. Všechny námi používané brusky mají vlastní silné odsávání.

 

Následuje celoplošné zatmelení vhodným parketovým tmelem smíchaným s nabroušeným prachem (tím je zaručen podobný odstín tmelu a dřeviny na podlaze). Tento postup je prováděn několikrát (dle velikosti spár).

Celoplošné tmelení je možné provádět pouze u pevně přilepených podlah.

Místní tmelení suků prasklin a spár provádíme spárovým nebo elastickým tmelem.

Po úplném vytvrdnutí tmelu následuje finální broušení a důkladné vysátí celé plochy.

Důležitou součástí celé renovace je finální povrchová úprava, která má za úkol ochránit dřevo a usnadnit údržbu celé podlahy. Velký důraz je rovněž kladen na estetický dojem podlahy.

Provádíme též renovace dřevěných schodů, pódií a stupňů.

 

Druhy povrchové úpravy:

Lak:

Lakovaný povrch je u dřevěných podlah velmi oblíbený zejména pro svou snadnou údržbu a dlouhou životnost. Podle předpokládané provozní zátěže podlahy vybíráme ze širokého spektra podlahových laků na vodní, rozpouštědlové popř. alkoholové bázi. Intenzita zátěže též určuje použití laku 1 složkového nebo 2 složkového. Při výběru správného typu laku hraje roly též druh dřeviny, exotická dřeva si žádají jiný lak než například dub nebo jasan.

Laky jsou nanášeny nejčastěji ve třech vrstvách. Základní lak zlepšuje přilnavost vrchních laků a pomáhá zvýraznit strukturu dřeva. Na druhou vrstvu se používá vhodný vrchní lak, který se po důkladném zaschnutí mezibrousí a tím se docílí vhodného povrchu před finálním třetím lakováním. Poslední vrstva laku se nanáší zpravidla po montáži obvodových lišt a důkladném vysátí lakované plochy. Při zvýšených nárocích na mechanickou odolnost podlahy je možné nanést i další čtvrtou vrstvu vrchního laku.

Moderní podlahové laky dávají dřevu přirozený matný nebo polomatný vzhled.

 

Olej:

Tvrdý voskový olej v poslední době získává stále více na oblibě a to hlavně pro svůj přirozený vzhled a pěkné zvýraznění barvy a struktury dřeva. Oleje se vyrábí i v barevných provedeních a mohou tak změnit odstín dřeviny. Dle zátěže používáme materiály 1 složkové popř. 2 složkové.

Výhodou této povrchové úpravy je možnost místních oprav a snadná renovace. Olej neuzavírá povrch dřeva a umožňuje mu tak dýchat (reagovat na změny vlhkosti a teploty). Takto upravená podlaha si však žádá šetrnou údržbu s minimálním množstvím vody při použití čistících a ošetřovacích prostředků k tomu určených.

 

Mořidlo:

Jedná se o individuální povrchovou úpravu, která umožňuje rovnoměrně zabarvit dřevinu do jiného odstínu. Důkladně zaschlý povrch je nutno ošetřit vhodným vrchním lakem.

 

RenovaceRenovaceRenovace

 

Pro povrchové úpravy dřevěných podlah používáme profesionální materiály značky Pallmann a Bona.

Samozřejmostí je prodej čistících i ošetřovacích prostředků pro dřevěné podlahy a poradenství v této oblasti.

Kompletní renovace dřevěných podlah včetně povrchové úpravy provádíme od 310,- do 490,- Kč/m2.

Pro stanovení přesné ceny renovace je nutné osobní posouzení na místě realizace.